Qelizat e kuqe të gjakut rritur normën e qelizave të kuqe të gjakut në gjakun e fëmijëve dhe të rriturve


Qelizat e kuqe të gjakut në gjak - është qelizat e kuqe të gjakut, duke i dhënë kuqe e gjakut tonë. Qëllimi kryesor i eritrociteve është qeliza ofrimit të oksigjenit, duke përdorur gjakun nëpërmjet hemoglobinë përmbajtura aty. Duhet të theksohet se oklonenyya e hemoglobinës normale (shih. Hemoglobinës normale) mund të varet direkt në zhvillimin e plotë të elementeve të gjakut. Diametër eritrociteve është 7,2-7,5 mm, trashësi - 2.2 mm. Përafërsisht 90% e lëndës së thatë të eritrociteve hemoglobinë. Ajo është prania e hemoglobinës bën të gjakut tonë të kuqe. Formimi i qelizave të kuqe të gjakut ndodh në palcën e kuqe të kockave. Qelizat e kuqe të gjakut të jetojnë një mesatare prej njëqind e njëzet ditë dhe pastaj shkatërruar. Për konfigurimin e qelizave të gjakut të kuqe në dy mënyra ngjajnë disqe lakuar. Sipërfaqja totale e qelizave të kuqe të gjakut në 1500 herë sipërfaqes së trupit. Shkatërruar këto qeliza të gjakut në dy mënyra.

Së pari, qelizat e vjetra kuqe të gjakut janë të ekspozuar devouring (fagocitozën) nga qelizat e veçanta-fagocitet. Këto qeliza janë të dizajnuara për të shkatërruar të gjithë trupin e panevojshme dhe të huaj. Këto "vrasësit celularë" janë veçanërisht të shumta në mëlçi dhe mërzi pse këto agjenci ankohen "varrmihës e qelizave të kuqe të gjakut." Së dyti, festoi qelizave të kuqe të gjakut të tij humbet formën e saj dhe të bëhet më shumë raundin dhe gjak çiltër nënshtruar hemolizës (shpërbërjes) për shkak të faktit se tij rrënuar shell. Përveç kësaj, trupi, si dhe të gjithë natyrën, është seleksionimi natyror: disa të rinj, disi "i dëmtuar", janë shkatërruar nga dëmtimi mekanik gjatë qarkullimit në anije. Ky proces quhet fragmente.

Në përgjithësi, gjaku qarkullon Adult 25000000000000 qelizat e kuqe të gjakut. Për të imagjinoni këtë numër bashku mendërisht, ata janë ngjitur me njëri-tjetrin dhe të jetë një gjatësi zinxhir prej rreth 200.000 km. Ky zinxhir mund të mbulojë globin në ekuator 5 herë !!!

Qelizat e kuqe të gjakut normale, përfaqëson mln. në 1 microliter e gjakut për 4,0-5,5 nivele normale në meshkuj. Treguesi është 3,7-4,7 qelizat e kuqe të gjakut në gjak, për gratë.

Qelizat e kuqe të gjakut, shkalla e fëmijëve varet nga mosha, pavarësisht nga gjinia e pacientit. Në mjekësore analizon operedelyaetsya eritrociteve fëmijë:

 Gjaku i kërthizës kurrizit - 3.9 për 5.5x10 ?? / L
  Dita 1 e treta e jetës - 4.0 për 6.6x10 ?? / L
  4 - Dita 7 nga 4.0 deri 6.6x10 ?? / L
  Javën e 2 e jetës nga 3.6 për 6.2x10 ?? / L
  Në 1 muaj nga 3.0 për 5.4x10 ?? / L
  Në 2 muaj nga 2.7 për 4.9x10 ?? / L
  Në 7-11 muaj nga 3.1 për 4.5x10 ?? / L
  Në 12 muajt e 3,6 për 4.9x10 ?? / L, 
  Nga 3 deri në 12 vjet nga 3.5 deri 4.7x10 ?? / L
  Nga 17 deri më 19 3.5 për 5.6x10 ?? / L

Eritrociteve në rënie mund të tregojë zhvillimin e anemisë në fëmijën dhe si pasojë uljen e normës së hemoglobinës në gjakun e fëmijës.

Çfarë ngritur qelizat e kuqe të gjakut në gjakun e pacientit?


Kur ngritur rruazat e kuqe në njësi vëllimi, i quajtur erythrocytosis. Rritja fenomen gjaku i kuq nuk është i shpeshtë. Ju mund të ndajnë rritjen e qelizave të kuqe të gjakut në normale dhe patologjike. Qelizat e kuqe të gjakut rritur në gjak mund të jetë për shkak të ushtrojnë, si banorët e zonave malore, madje nën stres dhe dehidratim, një rritje e qelizave të kuqe të gjakut quhet policitemia fiziologjike. Me këtë rritje në nivelin e qelizave të kuqe të gjakut nuk duhet të jenë veçanërisht të shqetësuar. Rritja patologjik i qelizave të kuqe të gjakut mund të jetë në:

  • Sëmundjet e sistemit të gjakut (erythremia)

  • rritur sintezë të eritropoietinës në veshka

  • sëmundjet respiratore sistemit

  • dështimi i zemrës,

  • sëmundje zemre

Zvogëlimi i numrit të qelizave të kuqe të gjakut

Erytropeniya - kjo është ulin numrin e qelizave të kuqe të gjakut. Faktori kryesor në zvogëlimin e numrit të qelizave të kuqe të gjakut është vidyanemii ndryshme. Zvogëlimi i numrit të qelizave të kuqe të gjakut fillon me një mungesë të vitaminës B12 (acid folik). Në raste të ngjashme, përveç pacientëve anemi vënë re lëvizje të devijimit dhe ndjeshmërinë (dhimbje dhe ndjesi shpimi gjilpërash në duart dhe këmbët). Zvogëlimi i numrit të qelizave të kuqe të gjakut ndodh kur, humbja e vazhdueshme e gjakut, duke çuar në mangësi hekuri anemi. Set numri i qelizave të kuqe të gjakut bëni gjatë të përbashkët (klinike) testi të gjakut.