Elementet formuar e gjakut të njeriut


Krijimi i përgjithshëm line dhe pjekuria e elementeve njerëzore të formuara (qelizat) e gjakut quhet krovetvorenyem. Elementet formuar e gjakut të njeriut, fraksion dendur Gjak, e cila përfshin qelizat e kuqe të gjakut, qelizat e bardha të gjakut dhe trombocitet.
Elementet formuar e gjakut  deri në 40% të gjakut të peshkut, amfibet, zvarraniket (kurrizorëve të ulëta) zogjve, gjitarët, njeri i vetëm në 54% (të lartë). Grupi më i madh është formuar elementet e qelizave të kuqe të gjakut që bartin oksigjen dhe dioksidit të karbonit prapa. Prandaj, formimi i qelizave të gjakut eritrociteve quajtur erythropoiesis, formimi i qelizave të bardha të gjakut-leucopoesis, trombocitet- Trombopoez, i cili është Të drejtat hemacyte

Formimi i gjakut


Të gjitha hemacyte piqen në tru, e cila është kockat sheshtë dhe tuba - brinjë kafaz i kraharorit, kockat gjymtyrëve dhe të tjerët. Pesha totale e palcës kockore është 1,5-2 kg - njëjtë mëlçisë peshe. Disa forma leukocytes dhe privat limfocitet - përveç palca e eshtrave do të krijohet edhe në nyjet limfatike, shpretkë, indeve limfoid e zorrëve dhe bajamet