Trombocitet Trombocitet rritur


Trombocitet në gjak - është një pjatë të kuqe ose siç quhen pllaka. Funksioni i trombociteve, që lidhen direkt me mbrojtjen e koagulimit të gjakut, kur humbja e gjakut kur trombocitet luajnë një rol të madh. Trombocitet janë një lloj i MM trupit tonë. Vendlindja e trombocitet është qeliza shenjë paralajmëruese palcës së kockës nga megakaryocytes. Në atë formuar nga megakaryocytes jo mua 3-4000 trombocitet, trombocitet dmth.
Ka 5 forma trombocitet: të rinj (10%), të pjekur (80-85%), të vjetra (5.10%) dhe format degjenerative të formës stimulimit. Cikli i jetës së trombocitet nuk është e madhe, tetë në fuqinë e dymbëdhjetë ditë, për shkak të ngarkesës dhe rëndësinë e trupit nuk kanë. Një tjetër funksion trombociteve etoanhiotroficheskaya, dmth endothelium ushqim i enëve të gjakut. Jo shkencëtarët gjatë zbulimit kanë treguar se trombocitet janë të përfshirë në procesin e shërimit të indeve të dëmtuara, që ndikon qelizat, promovimin e rigjenerimit (shërim).

Trupi i njeriut nuk mund të Zhitkov indet e trupit, e cila shkon rreth të gjitha organet, duke e bërë metabolizmin në nivel qelizor. Nëse lëndimit dhe dëmtimit të enëve të gjakut, ai nxiton në vendin e lëndimit të formuar mpiksjen e gjakut, clots gjakut. Ajo trombeve në këtë mënyrë të ruajë integritetin e sistemit të qarkullimit të gjakut. Këto procese që përfshijnë elemente të tilla si përcaktimin e trombociteve koagulimit. Ndonjëherë vërejtur mosfunksionim e trombocitet, ku numri i tyre është normale. Në këto raste, rritjet gjakderdhje kohë. Normalisht, gjakderdhja është 08:57 minuta. Funksioni i trombociteve dhe çokollatë e errët

Trombocitet normale në gjak është 200-400.000 në 1 ml (200-400 G 109 / l). Në nivelet mesatare normale të trombocitet dhe numri i 1,4-3,4 g / l.

Trombocitet janë të aftë për të prodhuar substanca biologjikisht aktive të cilat janë: epinephrine, norepinephrine, pjatë substancë faktorëve të koagulimit

Proteina të ndryshme ndihmon trombocitet procesin koagulimit. serotonin - shkakton ngushtim të enëve të gjakut.

Kjo është e sigurt për të përmendur faktin se gjysma e njerëz në botë vdesin nga sëmundjet e lidhura me koagulimit. Sëmundjet Ajo tilla si goditje, trombozë cerebrale, infarkt miokardi, gjakderdhje të ndryshme dhe humbjen e gjakut.

Jo shqetësuar rrallë funksion trombociteve, për sëmundje të ndryshme të sistemit hemopoietic; cerozë e mëlçisë; me eritematoz sistemik lupus. Trombocitet rritur si rezultat i marrë aspirinë dhe antibiotikë të caktuara (Cephalosporins, derivatet penicilinën); në uremia.

Kur trombocitet ngritur në analizë


Trombocitet rritur kur këto sëmundje trupit: erythremia, mielofibroze, kancer, limfoma, sëmundja Hodgkin, anemi hemolitike, gjakderdhje. Jo rrallë ngritur trombocitet me ndonjë proceset kronike inflamatore dhe sëmundjeve në pacientit ngadaltë aktuale. Shpesh trombocitet rritën, pas një operacioni apo gjatë gjendjes pas heqjes kirurgjikale të shpretkës. Trajtimi i disa barnave, kortikosteroidet dhe gjatë ndryshimit në anemi megaloblastic, gjithashtu çon në një rritje në numrin e trombocitet në analizën e pacientit.

Trombocitet ulur

Trombocitet ulur kur këto sëmundje. Në Thrombocytopenia trashëguar, lezione të palcës kockore. Metastases gjithashtu të çojë në një situatë ku trombocitet janë reduktuar. Kjo mund t'i atribuohet lezione tuberkuloz. Ndikimi i fortë e reduktimit të ofruar nga rrezatimi jonizues, sëmundje të gjakut, anemi aplastike, anemi megaloblastic, leukimi, Thrombocytopenia ciklike, dështimi i veshkave, Sëmundjet e mëlçisë, tumoret e enëve të gjakut, shpretkë, eklampsia, hyperthyroidism, hypothyroidism. Infeksioni, shtatzënisë, menstruacioneve, efekti i drogës, efekti i alkoolit dhe metaleve të rënda, të cilat nuk rrallë të zvogëlojë nivelin e tyre në gjak.