Treguesit e zhvillimit të fëmijës në tabelat


Mosha mesatare, rritje, peshë dhe perimetër gjoks

Mosha (vite)

Lartësia (në cm)

Pesha e trupit (kg)

Rrethi gjoks (cm)

Mashkull.

Gratë.

Mashkull.

Gratë.

Mashkull.

Gratë.

3

95.6 M

95

14.9

14.6

52.9

51.9

4

102,7 M

102,7

17

16.6

54,8

53.4

5

108,9 M

111,7

19.5

19.9

57

56.2

6

116.1 M

115,3

20.9

21.4

58.6

57.7

7

121.1 M

120,9

23.6

23.8

60,6

59.6

8

124,5 M

124,3

24.9

24.7

62.8

60,9

9

131,1 M

130,6

27.7

27.5

64.2

62.5

10

136.2 M

136,4

30.5

31.1

65,8

65.1

Shkalla Pulse fëmijë

Moshë

Numri i rreh për minutë

Moshë

Numri i rreh për minutë

Newborn 120-140 8 80-85
6 muaj 130-135 9 80-85
1 vit 120-125 10 78-85
2 110-115 11 78-84
3 105-110 12 75-82
4 100-105 13 72-80
5 vjet 98-100 14 72-78
6 90-95 15 70-75
7 80-90

Kohëzgjatja normale e sistollë elektrike (QT), QT interval, në varësi të kohëzgjatjes së ciklit kardiak në fëmijë

R-K,

QSC,

Q-T,

O-T "

RR,

HR,

O-T,

O-T "

nga rreh / min c nga nga rreh / min nga nga
0.30 200 0.21 0.76 79 0.33 0.20
31 194 21 77 78 33 20
32 188 21 0.09 78 77 34 20
33 182 22 79 76 34 21
34 176 22 80 75 34 21
35 171 22 0.10
0.36 166 0.23 0,81 74 0.34 0.21
37 162 23 82 73 34 21
38 159 23 83 72 35 21
39 153 24 84 71 35 21
40 150 24 85 71 35 21
0.41 146 0.24 0.12 0.86 70 0.35 0.22
42 0.22 25 87 69 35 22
43 140 25 88 68 36 22
0.44 136 0.25 0.89 67 0.36 0.22
45 133 25 0.13 90 67 36 22
0.46 130 0.26 0.91 66 0.36 0.22
47 128 26 92 65 36 22
48 125 26 0.14 93 65 37 22
49 122 27 94 66 37 22
50 120 27 0.15 95 63 37 22
0.51 118 0.27 0.15 0.96 62 0.37 0.22
52 115 27 15 97 62 37 22
53 113 28 16 98 61 38 23
54 111 28 16 99 61 38 23
55 109 28 16 1.00 60 38 23
0.56 107 0.28 0.16 1.01 59 0.38 0.23
57 105 29 17 02 59 38 23
58 103 29 17 03 58 39 23
59 102 29 17 04 58 39 23
60 100 29 17 05 57 39 23
0.61 98 0.30 0.18 1.06 57 0.39 0.23
62 97 30 18 07 57 39 23
63 95 30 18 08 56 39 23
64 94 30 18 09 55 40 24
65 92 31 18 10 55 40 24
0.66 91 0.31 0,19 1.11 54 0.40 0.24
67 90 31 19 12 54 40 24
68 88 31 19 13 53 40 24
69 87 32 19 14 53 41 24
70 86 32 19 15 52 41 24
0.71 84 0.32 0.20 1.16 52 0.41 0.24
72 83 32 20 17 51 41 24
73 83 32 20 18 51 41 24
74 81 33 20 19 50 41 24
75 80 33 20 20 50 42 24
Kufijtë e dullness relative kardiak dhe përcaktohet me perkusion

Mosha, vjet

Kufi
0 - 1 Në 2 - 6 7-12

Marrëzi absolute

Buzë e sipërme III buzë Hapësirë ​​e tretë ndër brinjëve Brinjë IV
Buzë la jashtme

Në mes të linjave majtë heqësit dhe parasternalnoy

Afër

mes-heqësit linjë
Në mes të Linja më afër paraster-bëtare
Buzë të drejtën e brendshme

Buzë e majtë të kafaz i kraharorit

Diametri i blunting rajon, shikoni 2 - 3. 4 5-5,5

Dullness relative

Buzë e sipërme Brinjë II Hapësirë ​​e dytë ndër brinjëve III buzë
Buzë la jashtme

1 - 2 cm nga rreshtin e majtë sredneklyuchichnoy

Për linjë sredneklyuchichnoy
E drejta buzë Copyright paraster-line nalnaya Një brenda pak nga të djathtë linjë paraster-bëtare Distanca e mesme në mes të duhur-bëtare linjë paraster dhe skajit të djathtë të kafaz i kraharorit
Diametri i blunting rajon, shikoni 6-9 8-12 9-14
Presion

Vlerat mesatare të presionit sistolik të gjakut (TAS) në fëmijët 3-7 vjeç

Mosha, vjet Reduktim të rënda Rënie të moderuar Vlera normale Një rritje e moderuar Rritje të dukshme
3 84 dhe më poshtë 85-91 92-105 106-112 113 dhe më lart
4 85 dhe më poshtë 86-92 93-110 111-121 122 dhe më lart
5 85 dhe më poshtë 86-94 95 -113 114-123 124 dhe më lart
6 85 dhe më poshtë 86-94 95-114 114-124 125 dhe më lart
7 79 dhe më poshtë 80 90 91-114 115-126 127 dhe më lart

Mesataret presion diastolic gjakut (DBP) në fëmijët 3-7 vjeç

Mosha, vjet Reduktim të rënda Rënie të moderuar Vlera normale Një rritje e moderuar Rritje të dukshme
3 40 dhe më poshtë 41-47 48-62 63-70 71 dhe më lart
4 41 dhe më poshtë 42-47 48-63 64-73 74 dhe më lart
5 41 dhe më poshtë 42-47 48- 47 67-76 77 dhe më lart
6 41 dhe më poshtë 42-50 51-70 71-80 81 dhe më lart
7 42 dhe më poshtë 43-52 53-71 72-82 83 dhe më lart

Prerje pikë pertsentilnoho shpërndarjes në presion systolic gjakut (SBP) në fëmijë 7 - 17 vjeç mmHg. Art.

Moshë Paul 5% 10% 25% 50% 75% 90% 95%
7 qytet 84 92 99 105 109 118 123
i njëjtë 93 95 100 105 109 116 118
8 qytet 92 95 98 106 109 120 124
i njëjtë 91 92 98 105 113 119 121
9 qytet 92 94 99 105 112 117 121
i njëjtë 92 94 102 107 113 118 121
10 qytet 92 95 100 106 112 120 123
i njëjtë 93 95 99 105 112 119 123
11 qytet 79 80 86 96 119 131 134
i njëjtë 94 96 102 107 113 121 128
12 qytet 73 79 90 99 118 125 137
i njëjtë 90 94 101 112 115 122 125
13 qytet 83 87 98 111 123 128 132
i njëjtë 97 99 104 110 118 122 126
14 qytet 92 95 104 113 127 133 149
i njëjtë 97 100 104 112 117 123 130
15 qytet 96 103 109 118 127 141 151
i njëjtë 100 101 106 112 119 127 131
16 qytet 102 103 110 118 122 135 143
i njëjtë 98 101 107 112 117 128 130
17 qytet 98 103 107 115 123 135 140
i njëjtë 97 99 104 111 116 121 128

Niveli Hranitsa95% konsiderohet si tensioni i lartë,

kufizojnë 5% - Niveli i presionit të ulët të gjakut.

Prerje shpërndarja pikë përqindjeje e presion diastolic gjakut në fëmijë (DBP) 7. - 17 vjeç mmHg. Art.

Frymëmarrje

Varësia e normës së frymëmarrjes për minutë në moshë

Moshë

Numri i breaths

Moshë

Numri i breaths

Newborn 40- 60 4 - 6 vjet 24-26
1 - 2 muaj 35-48 7-9 21-23
1-3 vjet 28-35 10-12 18-20
13-15 16-18
Vëllimit të frymëmarrjes minutë dhe të fëmijës fryma, Jr.

Moshë

Vëllimit të frymëmarrjes

Vëllimi Minute fryma

abs. madhësi 1 m të sipërfaqes së trupit
Newborn 15 - 20 600-700 -
1 - 12 muaj 30-70 1300 - 2700 7200 - 8300
1 - 3 vjet 70-115 2700 - 3100 5700 - 7200
6 Pri vjet 120-160 3500 5600 - 4700
10-12 vjet 230-260 4300 - 4700 3700 - 4300
13-15 vjet 280-375 4800 - 5400 3700 - 3800
Pamje fëmijë

Masa mprehtësi vizuale është këndi i formuar ndërmjet trarëve që vijnë nga dy pika të objektit në sy - kënd e parë. Vogël ky kënd, mprehtësi më të lartë vizual. Normalisht ky kënd është 1 minutë (1 '), ose 1 njësi. Disa njerëz acuity mund të jetë më pak se një. Nëse shqetësime vizuale (p.sh., nearsightedness) mprehtësi përkeqësohet dhe të bëhet më i madh se uniteti. Me moshën, mprehtësi vizuale rritur.

Moshës lidhur me ndryshimet në mprehtësi vizuale në pronat normale refraktive të syrit
Moshë Vizuale mprehtësi (në mendje. Ed.)
1 Jave 0003
1 muaj 0006
3 muaj 0.08
6 muaj 0.2
1 vit 0.45
2 vjet 0.55
3 vjet 0.75
4-5 vjet 0.80
5-6 vjet 0.91
7-8 vjet 0.96
'10 0.98
'15 1.15
I rritur 1.00
Lidhura me moshën ndryshimet e disa parametrave anatomike optike dhe të syrit tek fëmijët
Moshë 0-7 ditë 1 vit 7 vjet
Diameter i okular, mm 6.0 7.1 8.9
Diametër corneal, mm 9.0 / 8.0 10.0 / 8.5 11.0 / 10.0
Thyerjes dioptri corneal 51,0 46.0 44,0
Uso, mm 16.8 19.2 21.0

* Për performancën individuale karakterizohet nga luhatje të mëdha

Feçe

Ekzaminimi makroskopike e stol

Numër 15-25 g (në foshnje), 100-200 g (në fëmijët më të vjetër)
Konsistencë I butë
Formë Shumica cilindrike
Ngjyrë Bojë kafe
Mukozë Jo
Gjak Jo
Ekzaminim mikroskopik
Fibrave muskulore Mungojnë ose janë fije të vetme pjekur
Ind lidhës Mungojnë ose janë fije të vetme
Neutral yndyrë Mungon ose përmban një sasi të vogël
Acidet yndyrore dhe soaps Përfshira në një sasi të vogël
Fiber:
Perevaryvaemaya Jo
Jo perevaryvaemaya Përfshira në sasi të ndryshme
Niseshte Jo
Detritus Numri i ndryshëm
Mukozë Jo
Epiteli cilindrike Mungon ose përmban një sasi të vogël
Qelizat e bardha të gjakut I vetëm
Qelizat e kuqe të gjakut Që mungon
Urinë

Urina normale lirua brenda disa ditësh, shumë të varura nga mosha. Numri i natës alokuar urinë te fëmijët mund të llogaritet afërsisht duke përdorur formulën:
600 + 100 (A - 1) = ml urinë në 24 orë, ku A - numri i viteve të fëmijës.
Diuresis rritet kur të marrë sasi të mëdha të lëngjeve marrjes së ushqimeve që rrisin urinim (pjepër, shalqi) zvogëlohet, ndërsa kufizimin futje fluide, djersitje, të vjella, diarre dhe foshnjave të parakohshme. I dyshuar Oligurii ose anuryyu në sapolindur mund të jetë në prani të pelenë thatë për 12-18 orë.

Moshë Urinë
Ml për 24 orë
Sapolindur 0- 60
1 ditë 0- 68
Dita 2 0- 82
Dita 3 0- 96
Dita 4 5180
Dita 5 20- 217
Dita 6 42-268
Dita 7 40 302
Dita 8 59- 330
9 ditë 57- 355
10 ditë 106- 320
11 ditë 120 217
12 ditë 207- 246
Parakohe dhe ushqyer artificialisht Më pak se në afat të së njëjtës moshë
Janar 5 vjet 600 900
10 Maj 700- 1200
10 '14 1000 - 1500

Urinim i rrallë (olakizuriya) - dukuri fiziologjike në ditët e para pas lindjes. Urinim i shpeshtë (polakizuriya fiziologjike), vuri në dukje kur merr sasi të mëdha të lëngshme. Vlera ditë dhe natë urinare normalisht varion nga 4: 1 deri ne 3: 1.

Urinë Patologji
Polyuria Resorption e edemë, transudate, eksudate pas shteteve ethe, aldosteronism fillore, hyperparatyreoze, nephrosclerosis, diabeti dhe diabeti insipidus (4 - 6 litra)
Polyuria përhershme Kur hydronephrosis
Polyuria konvulsiv Në një nervor, fëmijët nervoz mendërisht
Oligurii Kur hidrolabirite, kushtet temperaturë, sëmundje të zemrës, dështimi akut renal, nephrosclerosis
Anury Në dështimit akute renale, nefrit të rënda, meningjiti - refleks në vulvity, helmim, peritonit, tetany, bllokimin e tumorit traktit urinar apo guri (anuria retertsionnaya)
Olakizuriya Kur nervor - çrregullime refleks
Polakizuriya Kur inflamacion të traktit urinar, të ftohtë, në fëmijët nervor, prostatitis
Dysuria - urinim të dhimbshme Kur mochekyslom miokardi porsalindur, cystitis, vulvovaginitis, tsystopiyelit, uretriti dhe të tjerët.
Anurez - mosmbajtjeje Kur inflamacion të traktit urinar, konvulsione, kushtet e rënda të ethshme, sëmundjet e sistemit nervor qendror, mielit, bijtë e neurotik si bedwetting
Nokturia - urinim natën Në fazën fillestare të dekompensimi kardiake, me cystitis, tsystopiyelitah dhe të tjerët.
Pronat e përgjithshme
Moshë Numri i urinës në ditë, Jr.
3 Jan muaj. 170-590
4 - 6 muaj. 250-670
7-9 muaj. 175-740
10-12 muaj. 240-810
1 rik- 5 vjet 600-900
5 - 10 vjet 700 - 1200
10-14 vjet 1000 - 1500

Shpjegimi i urinës në fëmijë

Vetive fiziko-kimike
Ngjyrë Nga kashtë verdhë për qelibar
Transparenca Qartë
Dendësia relative 1002-1030
Reagim Acid apo neutrale
E bardhë Mungojnë ose në 0.033%
Glukozë Asnjë gjurmë ose
Aceton Jo
Bilirubina (pigment biliare) Jo
Urobylyn (urobilinogen) Pak
Yndykan 14,3-57,2 mmol (5-20 mg)
Ekzaminimi mikroskopik i sedimenteve urinar
Qelizat epiteliale:
Epiteli squamous I vetëm
Epiteli i tubthave urinar (veshkave) Jo
Qelizat e bardha të gjakut 1 - 3 për sytë
Qelizat e kuqe të gjakut Humbur ose rrallë në sytë
Cilindra:
qelqor Që mungon
i grimcuar
voskovidkye
Kripë Një sasi e vogël e urate ose oxalate
Shqyrtim formuar elemente në urinë
1. Metoda Kakovsky - Addis
Një ditë fëmija zgjedh urinës:
leukocytes 0-1 950000
eritrociteve 0-1 052000
cilindra 0-20 000
ketri 78,5 ± 10,5 mg (Larenysheva GD, 1972)
2. Studim Nechiporenko:
leukocytes 0-4.000 në 1 ml urinë
eritrociteve 0-1.000 në 1 ml urinë
cilindra 0-20 në 1 ml e urinës
3. Studim mbi Amburzhe (urinë e mbledhura për 3 orë):
leukocytes 0-2500 për 1 minutë diuresis
eritrociteve 0 -2000 1 minutë diuresis
Bile

Përmbajtja duodenale Research

Performance Pjesa Një Pjesa B Pjesa C
Numër

Mesatarisht 1 ml. 1 min, dmth 60 -. 70 ml / h

Ngjyrë Kanarinë Jeshile të errët ose ngjyrë kafe Verdhë Artë
Transparenca Qartë Qartë Qartë
Reagim

Për të gjithë pjesën reaktsiyapH 6,6-7,6

Dendësia relative 1008 - 1012 1016 - 1032 1008 - 1010

M dhe ishte gati për të me të n dhe h është nga të e f dhe l e d me rreth një a n n

Epiteli Unik Unik Unik
Qelizat e bardha të gjakut 1 - 5 për sytë 5-15 në sytë 1 - 5 për sytë
Mukozë

Përfshira në sasi të ndryshme

Kristal e kolesterolit dhe kalciumit bylyrubynata I vetëm I vetëm I vetëm

Lëng stomakut

Studimi i përmbajtjes stomakut

Tregues

Një stomak bosh

Sekrecion basal

Sekrecion stimuluar

Numri ml 5-40 50-100 60-150
Reagimi Transparenca Pangjyrë transparente I pangjyrë I pangjyrë
Reagim Acid Acid Acid
Ekzaminimi mikroskopik i përmbajtjes stomakut
Mukozë Fillesat tejdukshëm
Qelizat e bardha të gjakut Izoluar në mukusit
Epiteli cilindrike Jo
Qelizat e kuqe të gjakut Që mungon
Studimi i pjesshëm i funksionit acid-formimin e stomakut

Titri Indeksi. njësi.

Sekrecion basal (I faza)

Sekrecion stimuluar (II faza)

Pas mëngjes lakër pas histamine

Aciditetit Total

Acid klorhidrik pa pagesë

40-50

20-40

40 - 60

20-45

60-80

50-70

Hormonet

Përmbajtja në testosterone serum në djemtë (Zhukovsky MA et al., 1989)

Moshë

Luhatje serum Testosterone (mesatare)

nmol / L

NHZH

6-7 vjet

0,35-2,1 (0.9)

10-60 (25.6)

8 - 10 vjet

0,70-3,5 (1.6)

20-100 (46.8)

'11

1,4-14 (8.8)

40-400 (247)

'12

2,5-18 (16.3)

70-800 (457)

'13

2,8-35 (22.5)

80-1000 (630)

'14

15,4-42 (27.5)

440 - 1200 (771)

'15

28-42 (35.4)

800 - 1200 (993)

Deshifrim i analizës global të gjakut tek fëmijët
Përmbajtja e estrogjenit në vajzat serum gjak

Moshë

Estron, ng / 100 ml (Lee P., 1973)

Estradiol, pg / ml (Meites, 1977)

0 - 5 vjet - 0 - 7
5 - 10 vjet - 0-14
10-14 (para menarche) 2 -
12 - 16 (pas menarche) 4 7-105
Përmbajtja e luteinizing hormone (LH) dhe folikulostymulyuchoho-stimulnruyusheho (FSH) serum hormoneve (Hashimoto T., 1973; Reiter E. A., 1975)

Moshë

LH miu / ml

FSH miu / ml

Boys Vajzat Boys Vajzat
Deri në 1 vit 1-60 1-40 1 - 12 1 - 20
1 - 8 vjet 1 - 6 1 - 6 1 - 6 1 - 4
9-10 1 - 10 1 - 4 1 - 10 2-8
11 - 12 1 - 12 1 - 9 2-12 3-11
13-14 3-15 3-10 3-15 3-15
15 - 20 5-25 4-25 5-20 4-20
I rritur 5-25 4-25 5-20 4-20

Gonadotrophins përmbajtjes në serum djem (Zhukovsky MA et al., 1984)

Moshë

LH miu / ml

FSH miu / ml

6-7 3,1-8,6 3,1-4,2
8 - 10 5,4-9,7 3,2-5,0
11 9,5-12,5 3,8-7,8
12 9,9-16,4 6,0-12,3
13 9,1-16,4 6,4-14,3
14 12,6-18,6 6,4-12,6
15 10,2-19,4 10,6-13,4
Përmbajtja në serum Hormoni (Gupta D., 1973)

Faza e zhvillimit seksual

Hormoni, ng / ml

Prepubertal:
Boys 1,7-16
Vajzat 2,9-18
Pubertal:
Boys 1,7-16
Vajzat 2,7-19
Pjekur:
burra 1,2-12
Femrat 4,1-21

Shpjegimi analiza biokimike të gjakut tek fëmijët