Qelizat e bardha të gjakut qelizat e bardha të gjakut në sigurimin e gjakut, në rritje


Cell count bardha të gjakut (WBC)

Qelizat e bardha të gjakut - një qelizat e bardha të gjakut, emri i të cilëve vjen nga fjala greke «leuko-së», që do të thotë «ky'tos» bardha dhe qelizave. Qelizat e bardha të gjakut në gjak amebovidnye lëvizur në mënyrë aktive në kërkim të gjithë të huaj dhe bakteret. Për rruazë e bardhë pa pengesa, ato mund të depërtojnë edhe përmes murit kapilar, të tilla si limfocitet. Ndeshi drejt rruazë e bardhë grimcë huaj mbulon atë dhe i gllabëron. Kjo është quajtur qelizat e bardha të gjakut dhe fagocitozën e tyre. Po rruazë e bardhë shkatërron mikrobet në penetrimin e infeksioneve të organizuara, bakteret e ndryshme.

Fagocitoza e leukociteve në gjak

Nëse qelizat e bardha të gjakut nuk mund të tretet të gjitha bakteret, kur bakteret forcuar, shumëzuar në periudhën e inkubacionit, me imunitet dobësuar janë shkatërruar. Shkatërrimi Leykotsytnuyu i leukociteve shkakton ndarjen e substancave të caktuara në trup që shkakton inflamacion dhe skuqje në vendin e futjes së infeksionit, dhe ethe. Plehu mund të them është leukocytes vdekur. Funksioni kryesor i qelizave të bardha të gjakut, të mbrojtur trupin tonë nga infeksionet, të mbajë imunitetin tonë.

Në praktikë mjekësore, leukocite janë të ndarë në dy grupe, dhe pesë specie. Normë leukocytes Gjak në burrat dhe gratë të rritur është 4-9x109.

Shkalla e leukociteve në fëmijët


Qelizat e bardha të gjakut në normën e gjakut varet nga mosha e fëmijës.

Numri i qelizave të bardha të gjakut në fëmijë:

 1. Në një ditë - 8,5-24,5 x 109 / l

 2. Në 1 muaj - 6,5-13,5 x 109 / l

 3. Në 6 muaj do12,5 5.5 x 109 / l

 4. Në një vit 6,0-12,0 x 109 / l

 5. Deri në 6 vjet 5,0-12,0 x 109 / l

 6. Deri në 12 vjet 4,5-10,0 x 109 / l

 7. Në podroskov 13-15 vjet, numri i qelizave të bardha të gjakut është 4,3-9,5 x 109 / l

Granulocitet (leukocite grimcuar)

Grupi i parë janë granulocitet ose leukocytes grimcuar. Pra, i quajtur për shkak citoplazmën e tyre ka zhavor. Ndarë në granulocitet: bazofileve, eosinophils, neutrofile. Kjo varet nga ngjyra e shenjat e tyre tsytoplazmatycheskyh kokrra.

Sa për neutrofile, duhet të theksohet se të gjitha varet nga forma e bërthamës, formojnë bërthamën e saj është e ndarë në thikë dhe formë të segmentuar.

Bazofilet

Grupi i vogël i qelizave të bardha të gjakut - është bazofilet. Një tipar karakteristik i bazofileve, si të gjitha granulocitet është se ata janë të lindur në palcën e eshtrave, ku vkydayutsya në gjak dhe mund të qarkullojë aty për shumë orë. Me gjak bazofilet ka hyrë në indet e trupit dhe janë nga një javë në dy. Bazofilet qëllimi kryesor është për të mbrojtur trupin tonë nga alergeneve dhe reaksione alergjike në sëmundje të tilla si astma, pushtimi hlystyani, urtikaria, ushqim dhe alergeneve të drogës.

Eozinofilet

Eozinofilet janë përgjegjës për shkatërrimin e proteinave të huaj në trupin tonë. Kapjen proteina të huaj, Eozinofilet nga enzimat e shpërndajë atë. Kur gjak hyn një proteinë të jashtme, shkakton nje reagim të trupit kur rritur Eozinofilet Gjak, quajtur eosinophilia (rrit formimin e eosinophils në palcën e eshtrave). Arsyeja për rritjen e eosinophils mund të jetë alergjik të lëkurës dhe të traktit respirator. Funksioni i tyre është reduktuar në shkatërrimin dhe asgjësimin e antigjeneve bërë fagocitozën kështu aktive. Këto qeliza të bardha të gjakut janë në gjendje për të shkatërruar larvat dhe vezët e krimba mënyrë dehranulyatsyy.

Neutrofile

Neutrofile - grupi më i madh i qelizave të bardha të gjakut në gjak. Prania e zhavor në citoplazmë të bëjë ato në granulocitet grupit.  Granula neutrofil të përmbajë:

 • lizozimë,
 • myeloperoksydazu,
 • hydrolases neutrale dhe acid,
 • proteinat cationic
 • laktoferrin,
 • kollagjenaza, dhe
 • aminopeptidazu.

Gjaku përmban segmente dhe neutrofilet, thikë. Ashtu si me leukociteve mëparshme, kap dhe shkrin bakteret dhe mikroorganizmave.

Ahranulotsity (nezernistye leukocite)

Qelizat e bardha të gjakut të grupit të dytë nuk përfshin kokrra në citoplazmë. Ata janë quajtur ahranulotsity ose siç thonë ata leukocytes nezernistye.

Mjekësia ndan ato në: monocitet, limfocitet. Kjo mëdha dhe të vogla leukocite.

Qelizat e bardha të gjakut në gjak kanë një tjetër tipar interesant. Qelizat e bardha të gjakut janë të ndarë në qelizat B dhe T që shkaktojnë natyrës fiziologjike e imunitetit. B - Qelizat janë në gjendje të zhvillojnë antitrupa që gjaku të përhapur në të gjithë trupin. Antitrupat janë të lidhura me mikroorganizmave si të vënë një shenjë që i bën ata të pambrojtur ndaj leukociteve. Qelizat T janë vetë bakteret, ose të kërkojë qelizat e shëndetshme dhe të fshehtë substanca specifike të cilat aktivizojnë vdekjen e baktereve apo viruseve. Kjo është se si qelizat e bardha të gjakut janë në gjendje për të mbrojtur trupin tonë kundër viruseve dhe baktereve.

Monocitet

Monocitet - Ajo është lloji më i madh i qelizave të bardha të gjakut që përmbajnë granula. Duke dalë monocitet në palcën e eshtrave dhe pastaj qarkullojnë në gjak, por Formohet fund pounces me forcë të madhe mbi mikroorganizmat që kanë rritur fagocitozën. Emigruar monocitet nga gjaku në indet quajtur makrofagjet, të cilat janë të çiftëzohet me neutrofile.

Limfocitet

Limfocitet të mbrojtur trupin nga infeksioni dhe e qelizave të kancerit në një i rritur 25-40% e të gjitha qelizave të bardha të gjakut përbëjnë qelizat (1000-3600 qelizat në 1 microliter) në fëmijët - 50%. Numri i limfociteve në gjak përcakton numërimin e plotë të gjakut. Rritja dhe uljen e numrit të limfocitet varet nga gjendja e trupit, prania e infeksioneve, sëmundjeve kronike, duke marrë medikamente të caktuara.
Limfocitet ndahen në:

 • Qelizat T
 • Limfocitet B
 • NK-qelizave

Elevated bardhë cell count gjakut, shkakton rritje të qelizave të bardha të gjakut

Qelizat e bardha të gjakut në gjak rritet mund të jetë pas stresit fizik apo emocional, pas një vakt të rëndë apo edhe vetëm në mbrëmje. Kjo rritje në testin e përgjithshëm të gjakut rruazë e bardhë e quajtur leukocytosis fiziologjik. Rëndësishmja, leukociteve vlera e tyre në gjak nuk është konstante dhe është subjekt për të ndryshuar dhe varet nga shumë faktorë. Pra, nëse ju keni ngritur leukocite e gjakut, nuk ka asnjë arsye për panik. Prandaj, është e rëndësishme për të marrë e glukozës në gjak. Ajo gjithashtu nuk rrisë qelizat e bardha të gjakut normale, leukocytosis vërtetë. Kjo ndodh kur të zgjeruara formimin e tyre në palcën e eshtrave.

Shkaqet e parregullt numërimin e qelizave të bardha të gjakut në gjak

Leukocytosis patologjike ndodh: infeksione në njerëz, formimin e inflamacionit, helmim (nitrobenzene, anilinë) pas ekspozimit të njeriut (sëmundje rrezatimi). Gjithashtu, në qoftë se leucemia (sëmundje gjaku), ndërsa duke marrë drogë të caktuara në kancer. Humbja e gjakut edhe rritjen e numrit të qelizave të bardha të gjakut në gjak.

Nuk ka ende një të lartë të bardhë qelizë të gjakut numërimin (fiziologjike leukocytosis) në shtatzëni, periudhë premenstrual, dhe 1-2 javë pas lindjes.

Arsyet Leukocytosis

Llojet leukocytosis

Shkaqet

Leukocytosis monocitike (monocitozë)

monocitet rritur formulën e leukociteve në më shumë se 10% (numër absolute e monociteve më e madhe se 0.7 * 10 L).

Leukocytosis monocitike - faktorë të shkaktojë infeksione të shkaktuara nga bakteret, malaria, shfaqjes së kancerit ovarian, tuberkulozi, bruceloza, rickettsial, endokardit infektiv. Infeksion viral.

Lymphocytic (Limfocitoza)

Rritja e limfociteve të gjakut të mbi 40% (numri absolut i limfociteve se 5.0 * 10 L).

Akute, infeksion kronik me hepatit, sifilis, tuberkulozi. Vëren në fëmijët nën 10 vjet Limfocitoza fiziologjik. Limfocitoza fiziologjike janë vegjetarianë dhe atje pas ushtrimit.

 Neutrophilic

Rritja e neutrofile në formulën e leukociteve të 75% dhe një ndjenjë absolute - mbi 7,5 * 109 litra.

Formimi i palcës kockore rritur numrin e qelizave të bardha të gjakut, me inflamacion purulent, djegiet, helmimet endogjen dhe ekzogjen origjinës, infarkt miokardi, goditje, humbje akute e gjakut, sëmundje akute infektive,.

Leukocytosis eozinofilik (eosinophilia)

rritur Eozinofilet në gjakun periferik prej më shumë se 5% dhe numri i tepërt absolut të eosinophils mbi 0,45 * 109 litra.

Alergji dhe gjatë vaksinimin, sëmundjet tumorale, klamidia, leucemia mielogjenoze kronike. Pas marrjes drogë otdelnyeh sulfonamides, nitrofurans, aspirina, droga që përmbajnë jod.

Leukocytosis Basophilic

rritur bazofilet në formulën e leukociteve se 1% dhe është më shumë se 0.15 * 109 litra.

Leukocytosis Basophilic rrallë has formë leukocytosis. Vaksinimi Zamechat dhe administrimi i proteinave të huaj në trup, si në alergji, shtatzënisë, kolit ulcerative. Disa sëmundje tumor, anemia hemolitike, hemofilia.

Orthocytosis

Niveli i qelizave të bardha të gjakut në gjak gjatë shtatzënisë

Në gratë shtatzëna pjesë më të drejtë seksi i qelizave të bardha të gjakut të aftë për rritje të 15,0 x 109 / l. Kjo ndodh për shkak të faktit se shumë qelizat e bardha të gjakut të mbledhura në membranën submucosal e mitrës. Leukocytosis fiziologjik shënuar vlerën reale, jo vetëm në parandalimin e infeksionit të fetusit, por edhe për të nxitur funksionin shtrëngohet të mitrës.

Kur qeliza bardha të gjakut numërimin ulur