Hekuri Hekuri ngritur nivelet e gjakut të hekurit në gjak


Hekuri është një niveli element gjurmë në imunologjike dhe Redox reagimet kryesore në trupin e njeriut nuk është e rrallë në përcaktimin analizat biokimike të gjakut. Disa HekurGjak pranishëm në formulën 100 enzima. Në trupin e një personi shëndetshëm është gjithmonë dhjetor 4-05. Hekuri. Dhe rreth 70% e hekurit në mbushje të gjakut, hemoglobinës për nkzhno përfshira në qelizat e gjakut të kuqe në gjak. % Hekur 5-10, që kanë Myoglobin përfshirë transportin e oksigjenit dhe dioksidit të karbonit, 20-25% e hekurit është gjithmonë në rezervë, kryesisht ne formen e lidhjes feritinë - in e mëlçisë dhe zorrëve mukozës, në formën e hemosiderin në palcës kockore.

Niveli i hekurit në gjak: 50-175 (70-170) mg% (9-31,3 mmol / l). Doza ditore e njeriut normale, 10- 30 mg nivel hekuri, duke pasur parasysh se thithjen e hekurit nga ushqimi është vetëm 10%. Niveli i hekurit në gjak:

 • hekur nga betafenantrolinom: burrat - 13,0-30,0 Mark mol / l. gratë - 11,5-23,0 Mark MOL / l,

 • hekur nga ferrazinom:
  Gratë 7,16-26,85 Mark mol / l,
  Burrat 8,95-18,65 Mark mol / l.

Hekuri, së pari, për të krijuar një hemoglobinën ri në palcës kockore dhe së dyti, është depozituar në rezervën, në formën e lidhjes feritinë - in e mëlçisë dhe zorrëve mukozës, në formën e hemosiderin në kockore-palca, mëlçisë dhe shpretkës.

Hemoglobinë normale gratë është konsideruar të jetë 120-140 g / l.
Hemoglobinë normale gratë shtatzëna konsiderohet 110-140 g / l.
Hemoglobinë normale burra - 130-160 g / l.

Hemoglobinë normale një fëmijë


Mosha e fëmijëve Hemoglobinë Normal (g / l)
1-3 ditë 145-225
1 Jave 135-215
2 javë 125-205
1 muaj 100-180
2 muaj 90-140
3-6 muaj 95-135
6 muaj - 1 vit 100-140
1-2 vjet 105-145
3-6 vjet 110-150
7-12 vjet 115-150
13-15 vjet 115-155
16-18 vjet 120-160

Analiza e hekurit në gjak

Analiza e hekurit në gjak masë agjërimin, pasi niveli hekuri ndryshon gjatë ditës dhe është më i madhi në mëngjes. Ky nivel varet nga shumë faktorë të tillë si thithjen e hekurit në zorrë dhe akumulimi i saj në zorrë, mëlçi, shpretkë, palca e eshtrave, shkatërrimin dhe humbjen e hemoglobinë, sintezën e hemoglobinës së re.

Rritja hekuri Nivelet e vërejtura në: anemia hemolitike, trashëgimore dhe hemochromatosis fituara. Nivele të larta të hekurit në nayulbdaetsya gjakut dhe hepatitit viral, pernitsiozopodobnyh anemi.

Hekuri e ulët (Defitsits) nivelet e vërejtura në: renale kronike, dështimi, shkalla e ulët e hekurit është sëmundje akute infektive, mangësi hekuri anemi.

Për thithjen e hekurit në gjak duhet acid Askorbik dhe B vitamina mungesën e mishit në dietë dhe yndyrë të tepërt në dietë dhe qumështit e produkteve të zvogëlojë praninë e hekurit. Qumështi dhe djathi i përbërë prej hekuri nuk janë.

Hekuri ose hypohromnoy anemi.

Aktualisht sëmundje nga mungesa e hekurit quajtur hekuri apo anemi hypochromic. Jo më e rëndësishme, por arsyeja e thjeshtë e sëmundjes - mungesa e hekurit në dietë. Kjo ndodh, për shembull, dietë vegjetarian (i qëllimshëm apo pa dashje), si numri i përgjithshëm i hekurit që gjendet në mish, zhytur 20%, peshk - 10%, dhe produktet bimore - jo më shumë se 2-6%. Në qumësht dhe hekuri papërpunuara pothuajse asnjë.

Burime të konsiderueshme të hekurit në ushqime:

 • bukë thekre.

 • fasule,

 • mëlçisë viçi

 • hikërror,

 • viçi,