Isoenzymes kreatynfosfokynaza


Kreatynfosfokynaza (Cpk) paraqiti tri isoenzymes cila electrophoresis ndarë në fraksione. MM isoenzyme gjenden në muskujve skeletik, MB-isoenzyme në miokardit, isoenzyme BB në indet e trurit.
Isoenzymes kreatinë në syrovotke

Isoenzymes kreatynfosfokynaza normë

isozymes Norma% i totalit
electrophoresis shpejtë Fraksion 1VV 0
slowest Fraksion 3 MM 97-100
2 MB pjesë 0-3%

Përmbajtja e fraksionit të MM isoenzymes rritje lëndimet e muskujve skeletik, dëmtim të muskulit të zemrës apo indet e trurit; sëmundjet e muskujve të tilla si distrofia, dermatomiositi, polimiositi, në funksion të ulët tiroide; me rabdomiolizës pas ushtrimit të rëndë.

Nivele të larta isoenzyme MB festohet menjëherë pas infarkt miokardi (brenda 2-4 orë) dhe ruhet për rreth 3 ditë. Nëse pas kësaj periudhe niveli isoenzyme MB nuk kthehet në normale, kjo mund të tregojë përhapjen e një sulmi të ri në zemër ose një sulmi në zemër. Përmbajtja isoenzyme MB vërejtur edhe në rabdomiolizës, dëmtimit të muskujve, dhe sindromi Ray.

Ngritja isoenzyme BB herë ndodh në shok rënda, atresia e kanalet biliare, dhe, në disa tumoreve malinje (karcinoma ovarian, i gjirit, i prostates).