Hormonet kryesore veshkave hormonet nadpochichnikov


Hormonet Standardet


Veshkave eshte nje organ çiftuar, e cila është e vendosur në majë të veshkave. Veshkave përbëhet nga dy pjesë, një pjesë ndryshojnë në morfologji dhe funksion - lëvore dhe palcë. Leh e veshkave sintetizon tri lloje të hormoneve steroide ose steroid. Kryesore hormonet veshkave Kjo adrenalin dhe noradrenaline, shtresa e trurit sekretuar nga gjëndra veshkave. Gjëndra veshkave veprojnë si gjëndra stresit të trupit.

Hormonet veshkave - Adrenaline

Ky hormon i prodhuar nga palcë veshkave.
Ky hormon veshkave ndikon në proceset metabolike në trup dhe të konsumit në rritje e glukozës ksloroda në gjak. Përshtatje e tillë mobilizimi në situata të vështira. Ku nivelet e hormoneve veshkave dhe adrenalin ngritur excreted usylinyye në urinë mund të tregojë sëmundje të lidhura me dëmtime në kokë apo infarkt miokardi.

adrenals

Kortikosteroidet (kortizolit) hormon veshkave

Hormonet është një hormone shumë të fortë corticosteroid të cilat kanë një efekt mbi të gjithë trupin. Kortikosteroidet janë të përfshirë në ruajtjen e sheqerit në gjak, rregullojnë presionin e gjakut, metabolizmin ujit kripë, të ruajtur tonin e muskujve dhe të ketë një theksuara anti-inflamator pronave.

Si një disavantazh, dhe corticosteroid tepërt në trup zhyt me rezultate shumë të mira. Në nivele të ulëta të këtyre hormoneve sekretimit të kortikosteroidet, sëmundja Addison është formuar.

Me nivele të larta të sekretimit të hormoneve kortikosteroide zhvillim sindromi Cushing. Morning kortizolit në rritje është ngritur në pacientët me sindromin Cushing, dhe madje edhe niveli indeksi nuk është zvogëluar.

Hormonet veshkave - aldosteronit

Ky hormon veshkave matur me pacienti shtrirë, në konsum normal të kripës. Qëndrimi veshkave hormoneve të nivelit të aldosteronit rritet.
Ky hormon është i përfshirë në rregullimin e metabolizmit, ujë kripë e trupit - mban ujë dhe natriumi në trup dhe rrit sekretim të kaliumit.

Në aldosteronit ngritur sekrecion aldoeteronizme rritur nivelet e hormoneve aldosteronit dhe të reduktuar nivelet e natriumit në urinë.

Hyperaldosteronyzma për të diagnostikuar një pacient i cili ka gjetur nivele të larta të aldosteronit në gjak, përshkruajnë ilaçe veroshpironom. Veroshpiron ka veprim, veprim të kundërt të aldosteronit. Pastaj përsëri të matur përqendrimin e kaliumit dhe natriumit në urinë. Bazuar në analizën e hormoneve veshkave mund të vlerësojë funksionin e veshkave në përgjithësi.

Testi ACTH (stimulim):

30-45 mg%. Testi i ACTH bën të mundur për të përcaktuar se pse mungesa veshkave hormon është për shkak të veshkave ose gjëndrra e hipofizës është shefi i tyre. AKHTH testi është se niveli i steroid në gjak pas masës administrata njeriut Adreno-kortykotropnoho hormon (ACTH) sekretimit menaxhimin e tyre.

Test me dexamethasone (frenues): me pak se 5 mg%

Kjo provë është që një pacient duhet 23,00-24,00 orë prinyat1 sametazona mhdek, dhe të nesërmen në 7-8 të mëngjesit të përcaktuar nivelin e kortizolit në plazmën e gjakut.

Në njerëz të shëndetshëm, nivelet e kortizolit pas kësaj do të pakësojë takkakdeksametazon pengon funksionin e Hipofiza, e cila nga ana ndalon nadpochechniki.Esli stimuluar një person ka sindromi Cushing, niveli i kortizolit hormon në gjak mbetet i lartë.
Testi Deksametazonovyy kryhet edhe me matjen e kortizolit në urinës. Sekretim urinar i kortizolit normalisht është 20-70 mg / ditë.