Tabela glukozës në nivelet e glukozës në gjak


Glukozë përdoret si një burim energjie të qelizave dhe është vazhdimisht i pranishëm në gjak. Glukozës në gjak, niveli rreptësisht të vazhdueshme, kështu që ajo mund të jetë në çdo qelizat e kërkesës kohë. Që trupi celular glukozës shpejt replenishes furnizimin e saj të energjisë. Glukoza hyn në gjak gjatë avari e karbohidrateve nga ushqimi, dhe mund të jetë formuar nga glycogen (organizmi rezervë).

Nivelet e glukozës në gjak rregullohet vazhdimisht hormon. Insulina është një hormon i pankreasit rregullon këtë proces. Niveli i glukozës mund të luhatet gjatë gjithë ditës. Niveli në gjak ndikojnë edhe stresin dhe aktivitetin fizik apo të hahet ushqim të pasur me karbohidrate. Ky proces është vazhdimisht ndodh në trupin e një personi të shëndetshëm, ndryshe nga ajo e pacientit ku kënduar këngash sheqerit në gjak të jetë vazhdimisht i lartë. Glukoza nuk duhet të excreted në urinë. Prania e glukozës (sheqerit) në urinë është një shenjë e diabetit.

Sheqerit në gjak mund të jetë në varg normale ose jo. Kur ai ngriti ajo quhet hiperglicemi, reduktohet - është hypoglycemia. Glukozë normale të gjakut: "Vërtetë" glukozës agjërimi i 110 (55-100) mg%; 3,5-6,1 mmol / l. Nuk mund të jenë variacione të lehta. Gjaku tryezë Glukoza.

Kushtet e Analizës

Përqendrimi i glukozës në mmol / L Gjaku gjithë Plazmë Venoz kapilar Venoz kapilar Diagnoza: Diabetes Një stomak bosh 6.1 6.1 7.0 7.0 Pas 2 orë pas

Glukozë anijeve

10.0 11.1 11.1 12.2

Diagnoza: paaftë toleranca glukozës

Një stomak bosh

6.1

6.1

7.0 7.0

Pas 2 orësh pas ngarkeses glukozës

6.7

10.0

7.8

11.1

7.8

11.1

8.9

12.2

Diagnoza: thyer agjërimi e glukozës Një stomak bosh 5.6

5.6

6.1

6.1

7.0

6.1

7.0

Pas 2 orë 6.7 7.8 7.8 8.9  

Kur agjërimi glukozës plazma: më pak se 6.1 mmol / l - jo hiperglicemia, që do të thotë se nuk ka diabet. Në varg 6,1-7,0 mmol / l - thyer agjërimit glukozë. Nëse më shumë se 7.0 mmol / l Diagnoza e mundshme e diabetit, por me dëshmi të tjera.
Shtete të tilla si toleranca thyer glukozë ose glukozës agjërimi thyer shpesh konsiderohet si predyabet dhe kërkojnë të ndjekin-up dhe trajtim parandalues.

Mosha njeri Glukozë normale

Personat deri në 60 vjet

3,3-5,5 mmol / L,

personat mbi 60 vjet

4,6-6,10 mmol / l

Barrë

3,3-6,6 mmol / l.

Nivele të larta glukozë


Nivele të larta të glukozës në gjak e vërejtura në këto sëmundje. Para së të gjitha rritjet e diabetit në glukozës në gjak, gjëndër tiroide ngritur (hyperthyroidism), funksioni hiper nga gjëndra veshkave, funksioni hipofizës ngritur, nganjëherë sëmundje të mëlçisë, nganjëherë pancreatitis kronike.

Uljen e glukozës në gjak

Reduktimi i përqendrimit të glukozës në gjak është një pasojë: rritje e prodhimit të insulinës nga pankreasi, funksioni pamjaftueshmëri veshkave, hipofizë, nganjëherë me pamjaftueshmëri hepatike, të hypoglycemia funksionale.

Përqendrimi i glukozës është reduktuar në diabetikët të cilët janë duke e sheqerit në uljen e medikamente. Përqendrim jashtëzakonisht i ulët i glukozës vërejtur në insulinoma - tumoret (zakonisht beninje) tumori pankreatik pasi kjo formon insulinë hormon.

Endocrinologist përcaktuar hiper shkaktojnë ose hipoglikemia neohodymosty dhe të përshkruajnë medikamente.

Shih gjithashtu:

  • Testi për tolerancë glukozë.
  • Shpjegimi i gjakut biokimi