Pomoschpri i pari shoku


Shock - një shtet në mes jetës dhe vdekjes për të cilat ka qenë një depresion të mprehtë e funksioneve vitale të trupit:

 1. i sistemit qendror
 2. sistemi autonom nervor,
 3. qarkullimit të gjakut, të frymëmarrjes,
 4. mëlçinë dhe veshkat.
 5. metabolizëm

 
Ka tronditjen e shkaktuar nga arsye të ndryshme arsye:

 • shoku traumatik,
 • djeg shoku,
 • shok kardiogjenik (infarkt miokardi, sepsis bakteriale).
 • shoku anafilaktik

Për plagë të mëdha, djegiet, plagët e rënda dhe sëmundjet akute fillon shumë arsye që ndikojnë në jetesën e të gjithë trupit. Kjo është e para arsye të tilla si vuri në dukje  

 • humbja e gjakut,
 • dhimbje,
 • substanca të dëmshme që janë formuar në indet e dëmtuara.

Ndihma e parë për shok në mënyrë më efektive se ndihmoi menjëherë. Sigurimi i pacientin në pozitë të trupit shoku, ku ajo do të vështirësojnë sa më pak dhimbje, jepni çdo njëri në dispozicion për ju painkillers, pilula gjumi apo qetësuesve drogë. Ajo mund të jetë:

 • analginum,
 • Amidopyrine,
 • Barbamyl,
 • Seduxen.

 Kur gjakderdhje shpejt duhet të ndaluar gjakderdhje. Për këtë tërheqje të imponuar, shtypës. Viktima në shok kapur të ngrohtë, për të cilat ajo është e mbështjellë në një batanije, të japë të pini çaj të nxehtë, kafe. Temat dhënë pas duke u siguruar se nuk ka dëme dyshohet zgavrën e barkut. Transporti i organizuar të shpejtë në një spital mjekësore.

Ndihmë duhet të jetë tepër i kujdesshëm për të mos shkaktojë dhimbje të re nuk bolhomu përkeqësohet ashpërsia e goditjes.

Më të mirë të përshtatshme viktimë të trafikut në një të veçantë makinë e kujdesit intensiv kur është e mundur, pa vonesë, për marrjen e masave më efektive.

E rëndësisë së madhe është mosha e viktimës. Shokan fëmijë më shumë të ngjarë që shumë të përballojë humbjen e gjakut dhe Lullaby verës ndjeshëm ndaj stimujve të dhimbshme.

Gjatë shoku traumatik dallojmë dy faza.

Në fazën e parë të goditjes - kompensuese

Në përgjigje të mbrojtjes vërejtur

 • ngacmim mprehtë e sistemit nervor,
 • rrit metabolizmin,
 • Nivelet e gjakut të adrenalin rritet në mënyrë dramatike,
 • frymëmarrje quickens.

Kur pronat mbrojtëse rraskapitur, dhe ajo zhvillon menjëherë fillon fazën e dytë - frenimit:

 • reduktimi i sistemit nervor,
 • zemër
 • mushkëritë,
 • mëlçisë,
 • veshkat.
 • Falling presionin e gjakut,
 • rrit uria oksigjenit

Të gjithë këta faktorë mund të rezultojë në vdekjen e pacientit.

Në Predahonalnoe fazat e shokut mund të jenë të nevojshme për të kryer rimëkëmbjen
- masazh të zemrës dhe frymëmarrje artificiale

Ne duhet të kujtojmë se shoku është më e lehtë për të parandaluar se sa për shërim.

Shoku Parandalimi


Ju duhet të kryejë pesë parimet e shokut parandalimit:

 • zvogëlojë dhimbjen,
 • ngrohja,
 • vendosja e paqes dhe të qetë rreth viktimës,
 • futja e lëngjeve
 • transporti i butë me strukturë mjekësore