Përcaktimi temperaturën e trupit



Ekzaminimin e domosdoshme e pacientëve që marrin një shumëllojshmëri të sëmundjeve, sidomos infektues.

Nëpërmjet termometër merkur mat temperaturën e trupit në sqetull (para fshij lëkurë të thatë), më pak në zona të tjera - rrudhë inguinale, gojë, rektumit, vaginë.

Matja e temperaturës Kohëzgjatja në sqetull - rreth 10 minuta. Temperatura zakonisht matet 2 herë në ditë - në mëngjes dhe 7-8 në 17-19 orë; nëse është e nevojshme, matja kryhet shpesh.

Gjate dites ajo varion: vlerat maksimale vëzhguar midis 17 dhe 21 orësh, dhe minimum zakonisht është midis 3 dhe 6 orë, dhe ndryshimi temperaturë në shkallën prej më pak se 1 ° C (jo më shumë se 0.6 ° C).
Pas stresit intensiv fizik ose emocional, dhomë të nxehtë në temperaturën e trupit mund të rritet.

Në fëmijët, temperatura e trupit të 0,3-0,4 ° C më të larta se në të rriturit, të moshuarit ajo mund të jetë pak më e ulët.

Temperatura normale e trupit kur matet në rangun nga sqetull 36 ° C deri 37 ° C.

Ne e dimë se shumë sëmundje janë të shoqëruara me ndryshime në temperaturë të prekur pjesët e trupit. Ndalimi rrjedhjen e gjakut, të tilla si clogging e enëve të gjakut të ngjizur apo flluskë ajri, i shoqëruar nga një rënie në temperaturën.

Në zonën e inflamacionit, i cili, në të kundërt, metabolizmit dhe qarkullimin e gjakut temperaturë më të zgjeruara sipër. Ne gjithashtu e dimë se temperaturat ulur gjakrrjedhjen tumor të trurit dhe, anasjelltas, të rritur.

Rritja temperaturën e trupit mbi 37 ° C është një reagim mbrojtës i quajtur ethe adaptive, në varësi të shkakut të etheve të shquar infektive dhe joinfektive.

Vërejtur kaluar në helmimin e tyre, reaksione alergjike, tumoret malinje dhe të tjerët.

Nuk janë si më poshtë (shkallën e rritjes të temperaturës) Llojet

  • ethe, të ulët të keq (37-38 ° C)
  • moderuar (38-39 ° C)
  • lartë (39-41 ° C)
  • dhe të jashtëzakonshme ose hiperpiretychnyy, temperaturë (mbi 41 ° C).

Reagimet febrile


Reagimet febrile mund të ndodhë në mënyra të ndryshme nën kushte të ndryshme temperatura dhe mund të ndryshojnë në kufijtë të ndryshme. Në varësi të këtë version:

1. ethe Përhershëm, temperaturën e trupit është zakonisht e lartë (shpesh më shumë se 39 ° C), mbajti tetchenie disa ditë apo javë të luhatjet e përditshme brenda 1 ° C; strechayutsya sëmundjet akute infektive (tifoja, pneumonia lobar, etj).

2. ethe laksativ: luhatje domethënëse ditore në temperaturën e trupit - nga 1 deri 2 ° C ose më shumë; gjendet në sëmundjet purulent.

3. ethe të përhershme: një rritje të mprehtë në temperaturën e trupit në 39-40 ° C dhe më lart nga rënia e saj në afat të shkurtër në normale apo edhe të ulët dhe të përsëritjes së këtyre rritet në 1 "2-3 ditë; karakteristikë e malaries.

Ethe 4. zbrazë: luhatje të mëdha ditore në temperaturën e trupit të mësipërm 3 ° C (mund të jetë në intervale prej disa orësh) me rënien e saj të mprehtë nga më e lartë në numrat normale dhe të ulët; vërejtur në kushte septike.

5. Rotari ethe: ethe menjëherë në 39-40 ° C dhe më lart, e cila mbetet e lartë për disa ditë, pastaj reduktohet në normale, të ulët, dhe pak ditë nga ethet dhe të kthehet përsëri në rënie ndryshimet e temperaturës; gjetur, për shembull, duke e kthyer ethe.

6. prekjen nga ethet undulante, gradual ditë-për-ditë ethe, të cilat në disa ditë deri në një maksimum, pra, dhe! Ndryshe nga ethe rrotullues, si gradualisht zvogëlohet dhe pastaj gradualisht rritet, e cila duket kurbë temperaturën si alternuara valët me një periudhë prej disa ditësh çdo
valët. Vërejtur në brucelozës.

7. ethe të pahijshme: Nuk ka modele të veçanta në luhatjet e përditshme; më të zakonshme (reumatizmi, pneumonia, Dezen-teryy, gripi dhe shumë të tjerë, duke përfshirë edhe kancerin).

8. ethe zvetënuar: temperatura në mëngjes mbi mbrëmje; tuberkulozi njohur, një sepsa zgjatur, sëmundjet virale, çrregullime teplorehu-lyatsyy.

Trajtimi është drejtuar kryesisht në sëmundje themelor. Temperaturë të ulët-grade dhe veshin butë mbrojtëse në natyrë, kështu që ata nuk duhet të jetë më e ulët. Në temperaturë të lartë dhe mjeku tepruar përshkruan antipyretics.

Është e nevojshme për të monitoruar gjendjen e vetëdijes, frymë, norma impuls dhe ritmin e saj; në kundërshtim me frymëmarrje ose normën e zemrës duhet të telefononi menjëherë për ndihmë emergjente.

Shtrëngimi i pacientit duhet të pini shpesh, ndryshojnë rrobat pas një djerse rëndë, fshij lëkurës peshqir vazhdimisht lagësht dhe të thatë.

Dhomë në të cilën pacienti febrile duhet të ventiluar mirë dhe kanë ajër të pastër.