Terapi oksigjeni


Perdorimi i oksigjenit për qëllime terapeutike.

Oxygen akute e nevojshme për metabolizmin normale. Efekt përgjithshme është siguruar në trup në gjak pas inhalacion ose administrim intravaskular përdorur pajisje të veçanta.

Një shumëllojshmëri Terapi oksigjeni është përdorimi terapeutik i oksigjenit nën hiperbarychnaoksyhenatsiya presionit të lartë cm. Hyperbaric.

Veprim terapeutik lokale arritur futjen e oksigjenit përmes gjilpërës në zgavrën pleural (hapësirë ​​midis dy gjethet e indeve pleurë mbulojnë mushkëritë dhe rreshtim zgavrën e kraharorit), zgavrën e barkut, nyje; përmes një tub në stomak, zorrët. Duke përdorur këto procedura treguar në shumë sëmundje, por ata janë veçanërisht të rëndësishme në trajtimin e dështimit të frymëmarrjes dhe të zemrës për frymëmarrje artificiale në operacionet dhe përtëritja, helmimi me monoksid karboni dhe sëmundjeve të tjera dhe kushtet.

Më të përdorura mbytje oksigjen.

Seancat e saj të kryejë për 10-60 minuta (intervale nga 20 minuta deri në disa orë) ose vazhdimisht për disa ditë.

Kryhet nga pajisje të ndryshme të frymëmarrjes, me një maskë të veçantë në një varr catheters kusht hundës. Ndonjëherë përdoret tenda oksigjen ose tenda. Përdorni oksigjenit që gjendet në pillows oksigjenit, cilindra të veçanta në spitale është një sistem i centralizuar i furnizimit me oksigjen të shtratit.

Oxygen jastëk përdoret për ndihmë të parë. Oksigjen vrimë jastëk tub mbuluar me dy shtresa të garzë pjesë ngjyhet në ujë (oksigjenit ushqyer me rrugët e frymëmarrjes me lagështi). Gjatë pillows thella oksigjenit fryma lirë vjen nga pacienti gjatë tub tym majë gishtat ose në afërsi rubinet jastëk. Terapi oksigjeni është aplikuar në sëmundjet parazitare. Me futjen e oksigjenit përmes një tub në stomak apo zorrës së trashë nematodikeve nga (worms) vdesin.

Komplikimet e terapisë me oksigjen


Nëse mbidozë ndodh oksigjenit gojën e thatë, kollë e thatë, djegie ndjesi pas kafaz i kraharorit, në raste të rënda, atelectasis (zbritëse tokës) i mushkërive, çrregullime mendore, konvulsione, shkelje e thermoregulation.

Menjëherë duhet të ndalojë furnizimin e oksigjenit, në raste të rënda të thirrur një mjek.

Fëmijët shpesh përdorin të ashtuquajturën tendë oksigjen, i cili është mbështetur nga lagështi e nevojshme dhe shfaqet përherë shter ajrit.

Në të sapolindur, baby sidomos parakohshme, të ruhet gjatë në kushtet e përqendrimit të lartë të oksigjenit mund të jetë dëmi i syrit të shkaktuara nga vasospasm dhe furnizimin joadekuat të gjakut të retinës.