Depresioni reaktiv ose psikozë reaktive


Depresioni reaktive ndodh në përgjigje ndaj ngjarjeve traumatike

Depresioni reaktiv ose psikozë reaktive - një çrregullim mendor që ndodh nën ndikimin e goditjeve super dhe trauma, emocionalisht kuptimplotë për njerëzit.

Depresioni reaktiv, i njohur gjithashtu si psikogjenike, ndryshe nga depresioni endogjen, pavarësisht nga ndikimet e jashtme, ndodh menjëherë pas ngjarjeve traumatike mentalisht dhe ata kanë marrëdhënie të qartë të përkohshme.

Për më tepër, pacientët me patologjikisht "qendër" në rrethana të vështira dhe mbetet e varur mbi ta gjatë gjithë periudhës së sëmundjes.

Reaktive Depresioni: simptomat dhe shkaqet ^


Ngjarje traumatike shpesh bëhen vdekja e një të dashur (sidomos papritur), lajmet e një sëmundje të pashërueshme, konfliktet familjare (pabesi, divorci), dështimet e rënda jetësore, kërcënimit ose zyra sociale ("frika e ekspozimit" goditje për prestigj, arrestimit, hetimit, pritjet e dënimit ).

Simptomet kryesore të depresionit reaktive:

 • tearfulness,
 • depresioni,
 • dëshirë e madhe,
 • ndjenja e shpresës dhe shpresës të plotë,
 • Manifestimet Flash e dëshpërimit,
 • forcimin e kujtime të dhimbshme në shoqatat e rastit,
 • maloruhlyvist,
 • çrregullime të ndryshme vegjetative (dobësi, përgjumje, rrit djersitje, humbje e oreksit, pagjumësia, palpitations, humbje peshe, kapsllëk).

Ndryshe pikëllimin natyrore dhe ankthit të qenësishme në çdo person me një goditje të fortë emocionale, me depresion reaktive ata janë jashtëzakonisht fuqi dhe kohëzgjatja. Tipike jashtë pacienti depresive - Supet përkulur dhe kokë ulur në gjoksin e tij, letargji dhe ngadalësia e lëvizjes.

Të gjitha mendimet e tij sillen obsessively rreth tragjedisë, dhe ata mbizotërojnë ndjenjat e fajit, keqardhje dhe vetë-Fshikullimi, duke arritur në disa raste shkallën e jerm. Nëse ka pasur një humbje e një të dashur, pacientët vetë të akuzuar se ka dështuar për të parandaluar vdekjen ose lehtësuar vuajtjet e tij, në qoftë se ka situata e rëndë jeta, fajëson veten e tij për kryerjen e gabimet që çuan në rezultatin trishtuar, dhe kështu me radhë. D.

Probleme Theme ndodhur dhe rrethanat shoqëruese në sytë e tij bëhet i mbivlerësuar dhe mbi-vlera, në mënyrë që ata janë të gatshëm për të analizuar dhe diskutuar ngjarjet me të tjerët kohë të pacaktuar. Për më tepër, ideja e një ngjarje jo të drejtuar në të kaluarën, dhe të tashmen dhe të ardhmen dhe ata janë bashkuar me mendimet e ngulët për të ardhmen vetmi të zymtë, vuajtje ose dëm material.

Në raste të rënda, pacienti frenim motor mund të arrijnë një masë të tillë që ajo bie në një mpirje - orë ulur ose shtrirë palëvizshëm, nuk reagon ndaj pyetjeve drejtuar atij, refuzon për të ngrënë, nuk mund të bëjë asgjë vetë për të shërbyer, në fytyrën e dhimbje të thellë dhe dëshpërim të pashpresë.

Si i personaliteteve histerike, sidomos me një etje për njohjen dhe një tendencë për sjellje demonstrative, depresioni reaktiv mund të rrisë simptomat histerike - pacienti vjen për të vjellë duart e tyre shpesh sillet - fëmijë, me zë të lartë duke qarë, humbja e vetëdijes dhe mund të kryejnë përpjekjet demonstrative vetëvrasje.

Pavarësisht nga fakti se të tjerët shpesh konsiderohet sjellje e zakonshme histerike shantazh dhe manipuluar dëshirën për të mbyllur përpjekje demonstrativ vetëvrasje injorohen në çdo rast është e pamundur, që nga sulmet e dëshpërimit nga keqkuptimit dhe mungesës së vëmendjes, e natyrshme reaktive (situatës) depresioni mund të shkaktojë një pacient Dëshira e vërtetë për të kryer vetëvrasje. Në qoftë se simptomat e depresionit shoqëruar nga qëllimet për vetëvrasje, gjithmonë e nevojshme në spital urgjent në një spital psikiatrik.

Alkoolike Lexuar në lidhje me depresionin dhe varësinë e alkoolit.

Diagnoza dhe trajtimi i depresionit reaktive ^

Në kundërshtim me stereotipin se depresioni sëmurë reaktive mund vetëm emocionalisht e paqëndrueshme dhe "të prekshme" individ, mjekët thonë se për të marrë çrregullim depresive mund çdo person dhe kjo nuk varet shumë nga tiparet e tij të karakterit, dhe natyra dhe rëndësia e traumave mendore.

Studimet klinike tregojnë se reagimet psikologjike ndaj të njëjtën situatë mund të jenë të ndryshme jo vetëm në njerëz të ndryshëm, por i njëjti person mund të - në mënyra të ndryshme për të reaguar në të njëjtën situatë në periudha të ndryshme kohore.

Sfond të pafavorshme, e cila redukton rezistenca për momente të vështira mund të jenë:

 • kokë - lëndimet,
 • lodhje,
 • alkoolizmi,
 • tendosje emocionale,
 • shtatzënisë,
 • Kriza moshës
 • plagosur rëndë,
 • sëmundje të ndryshme somatike.

Shumë shpesh psikozë reaktive është vetë - ose pas lejen situate traumatike apo ngjarje në një interval të caktuar kohor nga trauma. Megjithatë, në shumë raste, sidomos në qoftë se ju nuk mund të izoluar pacientin nga efektet traumatike të psikikës së tij, medikamentet e nevojshme.

Të psikozat më të zakonshme reaktive që kërkojnë trajtim të menjëhershëm, në drejtim të zhvillimit të situatave juridike (arreste, pritjet dënim, hetimore, burgim). Mjeku ligjor përshkruar raste të shumta të diagnozën e depresionit reaktiv me simptomat e hutimi histerike muzg, hutimi histerike, bredopodobnye fantazi psychogenic psikozë delusional dhe kushtet e tjera patologjike.

Moti në kohë për të filluar trajtimin e depresionit reaktiv shumë të favorshme. Për lehtësimin e gjendjes akute është përshkruar zakonisht:

 • neuroleptics, shpejt bllokimin e ankthi, frika dhe fenomenin e psikomotorik agjitacion,
 • qetësuesit,
 • tymoleptyky.
 • Përveç kësaj, këta pacientë treguan trajtim afat-gjatë me ilaqet kundër depresionit, të cilat u përmbys vetëm pas zhdukjen e plotë të simptomave të depresionit emocionale dhe hipnotikami, suppresses çrregullime të gjumit.

Zgjedhja e trajtimit duhet të kryhet nga një mjek - një psikiatër, varësisht nga thellësia dhe strukturën e çrregullim depresive. Një element i rëndësishëm shtesë në trajtimin e depresionit psychogenic është psikoterapia, e cila ndihmon për të strukturuar emocionet, "proces" kujtimet traumatike dhe emocional të ulur tensionin.

Një terapist me përvojë, duke përdorur teknikat moderne të relaksimit dhe Hypnotherapy, jo vetëm që pacienti do të kanë nevojë për mbështetje dhe dhembshuri, por edhe të ndihmojë për të gjetur mënyra alternative për të trajtuar probleme të veçanta traumatike.
Ne rekomandojmë të shihni një videoklip të mjekut të famshëm - psikoterapist Elman Osmanov në lidhje me simptomat dhe metodat moderne të trajtimit të depresionit: